Alanyi adómentesség

Alanyi adómentesség

Alanyi adómentesség választása esetén a vállalkozás nem kötelezett az általános forgalmi adó felszámítására. Termékek és szolgáltatások értékesítése során tehát alacsonyabb árat tud biztosítani, mint azon versenytársai, akik áfa fizetésre kötelezettek, mivel nekik az áfa mértékét is bele kell kalkulálni költségeikbe. A KATA-s vállalkozóknak pedig az alanyi adómentesség választásával leegyszerűsödnek az adminisztratív kötelezettségei.

Az alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha a vállalkozás a bejelentést megelőző adóévben a bevétel nem haladta meg a 12 millió forintot és az adóévben várhatóan nem fogja túllépni ezt a határt. Az alanyi adómentesség választásáról elég egyszer nyilatkozni az adóhatóságnak. Addig amíg nem sértjük meg az alanyi adómentesség feltételeit addig élvezhetjük az áfa mentesség előnyeit. Ha az adóalany kikerül a hatálya alól (túllépte a bevétel határát), akkor 2 évig nem veheti igénybe újra. A bevételi értékhatár túllépése esetén bejelentési kötelezettség keletkezik a NAV felé, valamint azt a számlát, amellyel átlépi az adómentesség határát, már áfásan kell kiállítania.

Év közben alakuló vállalkozások számára is van lehetőség az adómentesség választására. Ekkor a várható bevétel időarányos részét kell figyelembe venni.

Gyakori tévhit az áfa mentességgel kapcsolatban, hogy a vállalkozást semmilyen áfa fizetési kötelezettség sem terheli. Vannak kivételes termékek, szolgáltatások mely után az alanyi adómentesség alatt is szükséges az áfa befizetése, és ezek nem számítanak bele a 12 millió forintos bevételhatárba.

  • Építési telek értékesítése
  • Külföldi szolgáltatásnyújtás
  • Termékimport esetén: közösségi beszerzés 10.000 eurós bevétele esetén

Adótanácsadás Budapesten a Kontír Professional Kft könyvelő irodánál.