Minimálbér

Garantált bérminimum

2017.

127.500 Ft (nettó 84.778 Ft)

161.000 Ft (nettó 107.065 Ft)

2018.

138.000 Ft (nettó 91.770 Ft)

180.500 Ft (nettó 123.643 Ft)

A szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás 22%-ról 19,5%-ra csökken, ugyanakkor az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke 7.110 Ft-ról 7.320 Ft-ra növekszik.

Fontos változás még, hogy 2018. július 1-jétől indul az online számlázás rendszere. A használt számlázó programnak összeköttetésben kell állnia az adóhivatallal, hogy valós idejű adatot tudjon szolgáltatni. Ezzel azonban a cégnek semmilyen kötelezettsége nincs, mivel a számlázó programmal szemben alapkövetelmény, hogy emberi beavatkozás nélkül képes legyen az adatszolgáltatásra. Azokról a számlákról kell majd adatot szolgáltatni, amelyek 100.000 Ft áthárított Áfát tartalmaznak.

2018. legfontosabb változásai közé tartozik, hogy január 1-től minden gazdasági társaságnak kötelessége a NAV-hoz bejelenteni minden külföldi pénzintézetnél vezetett számlája számát, a pénzintézet adatait és a számlanyitás (megszüntetés) napját is. A bejelentési kötelezettség csak azokra a számlákra vonatkozik, amelyek 2018. január 1-jén élnek. Habár a külföldi bankoknak is van bejelentési kötelezettségük, ezzel a törvénymódosítással gyorsabban tud információhoz jutni az adóhatóság. Ne mulassza el ezt a kötelezettségét semmiféleképpen, ugyanis a NAV 600.000 forint bírságot is kiszabhat a bejelentés elmulasztása miatt. Legkésőbb 2018. január 31-ig kell beküldeni az adatokat az adóhatóság részére.

További fontos adóváltozás, hogy 2018-tól az adófizetési biztosíték is bevezetésre kerül. Ha adótartozással rendelkező, vagy adótartozás miatt megszűnő cégnél döntési pozícióban álló személy új cégben akar részt venni, akkor az érintett adózónak kötelessége az adófizetési biztosíték megfizetése. Az adófizetési biztosíték mértéke a túlfizetéssel csökkentett adótartozás lesz. Az adófizetési biztosíték teljesítési módjai: egyrészt a NAV külön erre a célra fordított letéti számlájára való átutalás, másrészt valamely pénzintézet által kiadott garancialevél benyújtása.

A NAV saját honlapján fogja közzétenni azon adózók neveit, akik az Áfa bevallási kötelezettségüknek nem tesznek eleget több mint két egymást követő bevallási időszakban.

A NAV a cégbíróság útján beérkezett adatokat továbbítja a cég székhely szerinti önkormányzata számára. Ez azt jelenti, hogy cégalapítás során a bejelentési kötelezettségnek a székhely szerinti önkormányzat adóhatóságánál is eleget lehet tenni.

2018. legfontosabb adóváltozásai közé tartozik, hogy a kisvállalati adó (KIVA) értéke 14%-ról 13%-ra csökken. További részletek a kisvállalati adóról itt

Fontos adóváltozás, az is, hogy 2018-tól a nappali tagozatos diákok is mellékállású kisadózóknak minősülnek, tehát az eddigi 50.000 Ft-os havi adókötelezettségük lecsökken 25.000 Ft-ra. További változás a KATA adózásban, hogy most már az ügyvédi irodák is választhatják ezt az adózási módozatot. Eddig a KATA adóalanyiság megszűnt abban az esetben, ha a cégnek 100.000 Ft-os adótartozása volt. Fontos változás, hogy ha elindult a tartozás miatt a megszüntető eljárás, akkor lehetőség van az adótartozás megfizetésére a megszüntető eljárás jogerőre való emelkedéséig az adóalanyiság megszüntetése nélkül. További részletekért a KATA adózással kapcsolatban kattintson ide

2018. legfontosabb adóváltozásainak egyike, hogy a tételes átalányadó az eddigi 1 lakás helyett már 3 lakásig választható lakásonként 8 szoba kiadása esetén. A fizetendő adó: 38.400 Ft/év/szoba

Az általános forgalmi adót is fontos változások érintik: számos területen csökken az Áfa-kulcs az idei évtől kezdve: 5%-ra csökken az internet (korábban 18%), a hal (korábban 27%) és az éttermi szolgáltatások (korábban 18%) áfája is.