A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már elkészíti nekünk az adóbevallási tervezetet, a jövedelmekről beérkező bevallások, rendelkezésre álló adatok és kötelező adatszolgáltatások alapján. Ezek a tervezetek március 15-től rendelkezésre állnak és elérhetőek ügyfélkapun keresztül. Ha valakinek nincsen ügyfélkapus hozzáférése, akkor egy március 16-ig leadott igénylés esetén a NAV elküldi postai úton elküldi a bevallás tervezetet. Amennyiben valaki lecsúszott erről a határidőről és nincsen ügyfélkapu fiókja, az május 20-ig személyesen kérheti bármelyik NAV ügyfélszolgálaton az adóbevallás tervezetének kinyomtatását.

Saját személyi jövedelemadó (szja) bevallást kell készítenie, viszont:

  • áfa megfizetésére köteles magánszemélyeknek
  • mezőgazdasági őstermelőknek
  • egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) alanyoknak
  • nem főállású egyéni vállalkozóknak

Bár a NAV nekik is készít tervezetet, amit alapul vehetnek a végleges bevallás megírásához. Átnézés után ki kell egészíteniük a tervezetet azon jövedelmekkel, amik nem a munkáltatótól származnak, illetve azon adatokkal, melyek a vállalkozói/őstermelői tevékenységgel függnek össze. Ezek elvégzése után az új tervezetet május 20-ig kell beküldeniük. Mulasztási bírsággal sújthatóak, akik ezt nem teszik meg, hiszen a tervezetük szerinti bevallásuk nem aktiválódik automatikusan a határidő lejártával. Amennyiben az adóbevallás tartalmaz még befizetendő adót, akkor annak befizetése is május 20-ig esedékes. Azoknak a másodállású egyéni vállalkozóknak, akik KATA vagy EVA szerint adóznak, nem kell elvégezniük ezeket a módosításokat. A társas vállalkozások bevallásának leadási határideje közel sem annyira egyértelmű, mint az előzőek. Azoknak az EVA vállalkozásoknak, akik kettős könyvvitelt vezetnek, január 1-ig, míg azoknak, akik bevételi nyilvántartás vezetnek, február 25-ig kellett beküldeniük az adóbevallást.

  • Február 25. volt a KATA adózást választó vállalkozások bevallásának és az éves áfa-bevallások határideje is.
  • A Kereskedelmi és Iparkamarai tagság befizetését március 31-ig kell teljesíteni.
  • A társasági adó (TAO) bevallását és befizetését május 31-ig kell megtenni.
  • A KIVA bevallásának és adókülönbözet befizetés teljesítésének ideje június 1.
  • A helyi iparűzési adó (IPA) bevallás határideje, pedig minden év május 31. Ez idén vasárnapra esik, ezért most 2020. június 1. lesz a határidő.

Forrás: ado.hu, palyazatok.org, portfolio.hu, index.hu