Gyakran előfordul, hogy a kezdő vállalkozók a cégalapítás során nem vesznek igénybe könyvelői és adószakértői tanácsadást, csupán ügyvédi segítségre támaszkodnak. A könyvelőkkel és adótanácsadókkal való egyeztetés is fontos, hogy problémamentes legyen a cégalapítás könyvelése.

A cégalapítás könyvelése egy frissen megalapított vállalkozás esetében az első könyvelési tételt jelenti. Ha ez megfelelően történik, akkor kellőképpen megalapozzuk a cég könyvelését a későbbiek során.

Több mint könyvelési szolgáltatás

A könyvelők és adószakértők nem csak a könyvvitelben lehetnek segítségére, számos egyéb kérdéskörben is támogatást nyújthatnak még a vállalkozás megalapítása előtt. Amennyiben rendelkezik üzleti tervvel, könyvelőink és adószakértőink segítenek az Ön számára legkedvezőbb vállalkozási forma kiválasztásában, valamint - a cég könyvelése során is lényeges - legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában. Továbbá támogatást nyújtanak az előírt bejelentési kötelezettségek egyeztetésében és optimalizálják a várható adóterheket. Emellett fontos, hogy már az elején felhívják a cégvezető figyelmét azokra a pontokra, amelyekre érdemes odafigyelni a működés során a cég könyvelésével és adózásával összefüggésben.

A Kontír Professional Kft. a könyvelési szolgáltatás mellett segítséget nyújt a cég ügyviteli rendjének kialakításában, valamint a kötelező szabályzatainak megalkotásában.

Ezekre érdemes figyelmet fordítani cégalapítás előtt

Ahhoz, hogy a fentiekben segítséget kérhessen, érdemes átgondolnia néhány kérdést.

Az első, amiben döntést kell hozni az az alapító tagok szerepe. Meg kell határozni, hogy részt vesznek-e majd a cég működésében, vagy csak a tőkét fogják biztosítani. Fontos eldönteni, hogy azok a tagok, akik személyesen is részt vesznek a cég életében vállalkozóként vagy munkavállalóként fognak-e tevékenykedni. Meg kell határozni az induló vállalkozás ügyvezetőjét, és hogy milyen szabályok szerint történjen az általános forgalmi adó, azaz az áfa számolása. Ezzel összefüggésben ki kell választani az adózási formát. Fontoljuk meg, hogy érdemes-e a kisvállalati adót (KIVA) vagy kisadózó vállalkozók tételes adóját (KATA) választani. Végül, de nem utolsósorban át kell gondolni, hogy milyen adózási következménye lehet a pénzbeli és nem pénzbeli - tárgyi - hozzájárulásnak.

Ha ezekre a kérdésekre már tudja a választ, és egyeztetett róluk könyvelővel és adószakértővel, akkor megteheti a következő lépést: ügyvédhez fordulhat.

Cégalapítás könyvelése után

Az első lépés, azaz a cégalapítás könyvelése után további együttműködésre van szükség a vállalkozó és a könyvelő között, hiszen a cég könyvelését a későbbiekben is el kell végezni. A zökkenőmentes együttműködés érdekében lényeges, hogy a könyvelő számára időben biztosítsa a vállalkozó a kért bizonylatokat, a bevételi számlát, a költség számlát, a kiadási és bevételi pénztárbizonylatot, a bankszámlakivonatot, a szerződéseket és más bizonylatokat. Emellett fontos, hogy amennyiben szükséges, a könyvelő el tudja érni a cégvezetőt, hogy minél gördülékenyebben menjen a munkavégzés. A határidők betartására is érdemes figyelmet fordítani, így nem csak a cégalapítás könyvelése, de a folyamatos könyvelési szolgáltatás is zökkenőmentesen zajlik majd.

Amennyiben felmerültek kérdései a cégalapítással kapcsolatban vagy cégalapítás könyvelésére keres szakembert, akkor forduljon bizalommal a Kontír Professional Kft. munkatársaihoz – könyvelők és adószakértők állnak rendelkezésére!