Habár a kis- és középvállalkozások (kkv) nagy része még előnyben részesíti a kézi számlatömb használatát, közülük is egyre többen térnek át az online számlázásra. Tavaly a kkv-k csupán 8%-a használt online számlázó programot, de idén már 21% választotta ezt a lehetőséget- derült ki az eNet és Számlázz.hu tavaszi kutatásából. Érdekesség, hogy a kkv szektoron belül a társas vállalkozások nagyobb arányban választják a digitális számlázási lehetőségeket.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős titkára, Izer Norbert elmondta, hogy június 28-ig 340 ezer vállalkozó regisztrált az online számla rendszerbe, és több mint 46 millió számlát küldtek be. Kiderült az is, hogy hazánkban eddig 100 milliárdos plusz bevételt hoztak az elmúlt időben megvalósított feketegazdaság csökkentését célzó intézkedések. Az Európai Bizottság kimutatása szerint a magyar áfa rés 2012 és 2016 között 22%-ról 13%-ra csökkent. 2015-re hazánkban az adóelkerülés fele akkora lett mint a környező országokban és Izer Norbert szerint, lehetséges, hogy jövőre ennek mértékét sikerült 10% alá szorítanunk.

Az online számlázás mind a kkv-knak, mind az államnak előnyt jelenthet. Az online számla programmal nem csak gyorsabb és egyszerűbb lesz a könyvelés, a dokumentumcsere a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) és a partnerekkel, hanem segít, hogy a vállalkozások észrevegyék a kisebb bevallási és könyvelési hibákat és maguktól javítsák. Az online számla rendszer használatának következtében még akár a könyvelői díj is lecsökkenhet. A NAV-nak pedig annyiban segítség az online számlázó program, hogy így lehető válik, hogy előre elkészítsék a vállalkozások részleges áfa bevallását és valós időben észrevegyék és megállítsák a gyanús céghálókat, fiktív számlázókat és csaló cégeket.

Összességében elmondható, hogy az online számla rendszer jól szerepelt az első évében és remélhetőleg egyre több kkv áll át ennek a használatára a következő években.

Forrás: kormany.hu, vg.hu, portfolio.hu