A könyvelők legfontosabb feladatai a számlák aktuális törvényi szabályozásoknak való megfelelésének ellenőrzése; ezen számlák és bizonylatok rögzítése; cég vezetője által kért kimutatások elkészítése; éves beszámoló (eredmény- és mérlegkimutatás, kiegészítő mellékletek) megírása és leadása; hatóságok felé történő adatszolgáltatás, bevallások leadása; megbízó informálása az adózást, könyvelést érintő szabályozásban beálló változásokról, a vállalkozás tevékenysége során esetlegesen előforduló szabálytalanságról, és előző könyvelő által elkövetett hibákról.

A könyvelési munkának vannak olyan részei, melyet csupán mérlegképes könyvelő végezhet. A mérlegképes könyvelő munkája nagyobb felelősséggel jár: adóbevallás, beszámoló, mérleg és eredménykimutatás készítésére csak ő jogosult. Ezen túl fontos feladatot lát el a számviteli politika és rendszer kialakításában és megvalósításában, illetve a hitelkockázati-elemzések és befektetési döntések megalapozásában.

A pontos könyvelésnek most még nagyobb a jelentősége, hiszen a hibákkal nem csupán a bírságot kockáztatja egy-egy vállalkozás, hanem közbeszerzési pályázatoktól és Európai Uniós támogatásoktól is eleshetnek. A cégeknek ehhez törvényi szabályozásoknak megfelelő könyveléssel kell rendelkeznie és nem lehet köztartozása.

Egy jó könyvelő aranyat ér, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy megfizethetetlen lenne. Habár teljesen ingyen könyvelő szakember nincsen, olcsó könyvelés Budapesten és vidéken is található. A Kontír Professional Kft. új ügyfeleinek 1 hónapos ingyen könyvelési kedvezményt biztosít, és a díjszabás a kedvezmény lejárta után is igen kedvezően alakul. Kontír Professional könyvelőiroda Budapesten, Pécsett és Debrecenben is található.

A jó könyvelő ismérve, hogy mint a jó pap, holtig tanul, hiszen munkájában esszenciálisan fontos, hogy figyelemmel kövesse a Magyarországon meglehetősen gyakran változó adózási és könyvelési szabályozásokat. Ezen kívül szükséges, hogy magas fokú monotonitástűrő képességgel, analitikus gondolkodásmóddal rendelkezzen, képes legyen határidők betartására és alapos munkát végezzen. A megbízható könyvelő könnyen utolérhető és nem kell hetekig, hónapokig üldöznie a megbízónak, hogy egy-egy kérdésére választ kapjon.

A mérlegképes könyvelő képzési rendszerében idén változások állnak be. A 2020. szeptember 1-től hatályos szabályzat szerint 2020. december 31. után már nem lehet mérlegképes könyvelő OKJ képzést indítani. Azoknak a személyeknek, akik addig elkezdik a képzést 2022. december 31-ig van lehetőségük letenni a záróvizsgát. Sajnos még nincsenek pontos információk, hogy december 31. után milyen keretek között fog zajlani a mérlegképes könyvelők képzése.

Forrás: pallas70.hu, szamvitelnavigator.hu, profession.hu