Azok a vállalkozók akik december 20-ig az evát választják, továbbra is adózhatnak ennek megfelelően, mindaddig amíg saját döntésből vagy törvény által szabályozott okok miatta elveszítik erre való jogosultságukat. Az egyszerűsített vállalkozói adót egyéni cégek, egyéni vállalkozások, ügyvédi irodák, közkereseti társaságok, betéti társaságok és korlátolt felelősségű társaságok választhatják.

Az eva a Medgyessy-kormány idején került bevezetésre 2003-ban. Az eredeti célja az volt, hogy olyan kisvállalkozásoknak, amelyek kicsi elszámolható költséggel működnek biztosítson előnyös és egyszerű adózási formát. A Fidesz-kormány 2012-ben új adónemeket is bevezetett (miközben az eva is megmaradt), a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva). Az elmúlt években a kata és a kiva feltételei kedvezőbbnek bizonyultak sok vállalkozó számára, ezért tavaly már sokkal kevesebben választották az evát.

A NAV adatai szerint végzett számítások alapján az evából származó bevételek a 2016-os szint közel felére esnek vissza a következő évig, miközben 2017-ben már több költségvetési bevétel származott a katából és a kiva által hozott bevételek is nagy mértékben növekednek.

Forrás: www.napi.hu és www.ado.hu