Egy munkavállaló alkalmazásával adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezik. A foglalkoztatott fizetése után vannak olyan adók, melyek a bruttó bérből kerülnek levonásra, és vannak olyanok, melyeket ezen felül fizet be a munkáltató. A bruttó (adózás előtti) munkabérnek egy részét a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak kell utalni, és csak a levonások után megmaradt (nettó) összeget kapja meg a dolgozó és költheti el szabadon. A bruttó bér 15%-a személyi jövedelemadóként (szja) kerül levonásra, további 18,5% pedig társadalombiztosítási járulékként (tb). A személyi jövedelemadó megfizetése alól 2020. január óta mentesülnek a legalább 4 gyermeket nevelő anyák, 2021. januártól pedig a 25 év alatti munkavállalók is. A társadalombiztosítási járulék 2020-ban jött létre a korábbi egészségbiztosítási járulék (4%+3%), a nyugdíjjárulék (10%), és a munkaerőpiaci járulék (1,5%) egyesítésével.

A munkabér bruttó összegén túl a munkáltató köteles egyéb járulékok és adók megfizetésére a munkavállaló után. Ezek a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás, illetve a 15,5%-os szociális hozzájárulási adó (szocho). A szociális hozzájárulási adó csak rövid ideje ilyen alacsony, 2020. júliusáig 17,5% volt.

Fontos megemlíteni, hogy vannak kivételek, akik után nem szükséges eleget tenni minden járulék- és adófizetési kötelezettségnek. Az utóbbi időben a legtöbbször a 25 éven aluliak és a legalább 4 gyermeket nevelő nők szja mentességéről volt szó, amint azt már említettük. Ezen kívül még fontos lehet, hogy a KIVA adózási mód szerint adózók mentesülnek a szocho és a szakképzési hozzájárulás terhe alól. Tavaly óta a nyugdíjasok foglalkoztatása is kedvezményes feltételek mellett valósul meg, nem kell utánuk megfizetni a szakképzési hozzájárulást, a szocho-t és a tb járulékot sem, kizárólag az szja 15%-át szükséges levonni.

Egyéni vállalkozók nem munkabért kapnak, hanem vállalkozói kivétből van a jövedelmük, mely után ugyanúgy meg kell fizetni a 15% szja-t, a 15,5% szocho-t, és a 18,5% tb járulékot. Egyéni vállalkozónak nem szükséges a vállalkozói kivét után szakképzési hozzájárulást fizetni. A személyi jövedelemadót azonban kétféleképpen is meg kell fizetniük: egyrészt a vállalkozói kivét után a 15% szja-t; másrészt pedig nyereségadóként szükséges még a 9%-os szja-t negyedévente befizetni a bevétel és költségek különbözete után.

Ha további kérdései vannak a munkavállalók után fizetendő adókkal és járulékokkal kapcsolatban, keresse fel bizalommal munkatársainkat! A Kontír Professional Kft. megbízható bérszámfejtést biztosít vállalkozásoknak! A bérszámfejtés kiszervezése számos előnnyel járhat.

Forrás: nav.gov.hu