Június elejétől vált elérhetővé a kibővített Vállalkozások munkaerő támogatását célzó program, melynek keretein belül azon vállalkozások igényelhetnek támogatást, akik felvettek állami foglalkoztatási szervnél regisztrált 25 év alatti, vagy ennél idősebb legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartott személyt. A támogatás összege havonta a foglalkoztatót terhelő bérköltség (bruttó munkabér plusz a szociális hozzájárulási adó) összegének a fele, de legfeljebb 100.000 forint. A támogatás 6 hónapig vehető igénybe, így munkavállalónként maximum 600.000 forint kedvezmény igényelhető. A kérvény leadása folyamatosan lehetséges az alkalmazni kívánt munkakereső lakóhelye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán.

Júniusban indult egy másik álláskeresők munkába állítását támogató kedvezmény is, mely az előzőtől eltérően automatikusan megállapításra kerül, nem szükséges külön kérvényt benyújtania a vállalkozásoknak. Álláskeresőt alkalmazó vállalkozások 3 éven át adókedvezményben részesülnek. Az első 2 évben nem szükséges (a minimálbérig) megfizetni a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást sem, a harmadik évben pedig a szociális hozzájárulási adó fele spórolható meg. Ezen adókedvezmény olyan munkaadókat illet meg, akik a munkakezdés előtt legalább 3 hónapig munkanélküli személyeket alkalmaznak. Az adókedvezmény igénybevétele nem jelent plusz adminisztratív terhet a vállalkozásnak, hiszen az adóhivatal, aki amúgy is rendelkezik a munkavállaló bejelentéséhez szükséges adatokkal, automatikusan ellenőrzi, hogy a vállalkozás jogosult-e a kedvezményre.

Ezeken kívül igénybe vehető támogatás súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatása esetén is. A 100/2021 (II.27) Kormányrendelet értelmében ha a vállalkozás a foglalkoztatási jogviszony létrejöttének napjáig benyújtja a kérelmet, a foglalkoztatás első 4 hónapjára a munkabér 50%-ának megfelelő bértámogatást kaphat az állami foglalkoztatási szervtől. Ha csak a jogviszony létrejötte után kerül leadásra a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatására vonatkozó támogatási kérelem, akkor a vállalkozás a fennálló jogviszony első 6 hónapján át kaphat a kötelező minimum bér 30%-nak megfelelő bérkiegészítést. Ha 6 hónapon belül megszűnik a foglalkoztatási jogviszony (közös megegyezés vagy a munkaadó felmondása alapján), akkor felfüggesztik a támogatás további folyósítását és vissza kell fizetni a addigi támogatás összegét is.

Új munkavállalók felvételéhez és a régiek megtartásához is elérhetőek most állami támogatások. Kövesse figyelemmel az elérhető kedvezményeket! Miért fizetne felesleges többet mint, amennyit muszáj?

Forrás: net.jogtar.hu, kormany.hu