Az online számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó szigorítások első hulláma július 1-től lépett életbe. Eltörölték a 100.000 forintos, bejelentés kötelezettségre vonatkozó értékhatárt. A NAV a vállalkozók munkájának segítése és az adminisztrációs költségeinek csökkentése érdekében fejlesztette ki az alkalmazást, mely Android és iOS eszközre is ingyenesen letölthető. Az alkalmazás a webes felülettel szinkronizálva működik, így az ezen kiállított számlákról is automatikusan teljesíti a számlaadat-szolgáltatást.

A júliustól hatályos változások azon vállalkozásoknak jelentik a legnagyobb adminisztrációs terhet, akik számlatömb használatával papír alapon számláznak és nagyon sok számlát állítanak ki. A könnyebb átállás érdekében szeptember 30-ig szankciómentes időszak lesz érvényben, tehát addig nem kapnak NAV bírságot az új szabályozásnak nem tökéletesen eleget tevő vállalkozások.

Az Európai Unióban egyedülállónak számító számlázó alkalmazás használatához az adózónak először az Online Számla rendszerben kell regisztrálnia. A regisztráció és az alkalmazás letöltése után a webes felületen, a Beállítások menüpont alatt a Mobil alkalmazás párosítása gombra kattintva lehet elvégezni a szinkronizálást. Az online felület generál egy QR kódot, melyet be kell olvasni a mobil applikáció felületén és az online felületen beállított jelszó helyes megadása után telefonról is elérhetjük a fiókunkat. Fontos megjegyezni, hogy egy QR kód csak 30 percig érvényes. Ha ennyi idő alatt nem sikerül elvégezni a párosítást, akkor új QR kód generálása után próbálkozhatunk megint.

Az alkalmazás segítségével kiállítható számla, előlegszámla, illetve módosítható vagy érvényteleníthető rendszeren kívüli számla. A számla magyar, angol vagy német nyelven is kiállítható. A szinkronizálás miatt az alkalmazáson is elérhetőek, szerkeszthetőek, bővíthetőek a webes felületen regisztrált termék- és vevő törzsadatok.

Az alkalmazással kiállítható elektronikus számla, mely előnyös a vírus elleni védekezésben, hiszen támogatja az érintésmentes vásárlást. A kiállított elektronikus számla vevőnek való elküldéséhez számos módszer választható, többek között e-mail és viber is.

Forrás: nav.gov.hu, Menedzser Praxis: Adózási Módszertani Szemle 2020/6; kamaraonline.hu