Könyvelőváltás és könyvelőválasztási szempontok

Könyvelőváltás és könyvelőválasztási szempontok

A könyvelő kulcsfontosságú személy a vállalkozás életében, akitől a cégvezetők nem szívesen válnak meg, de mégis előfordulhatnak olyan helyzetetek, amikor a könyvelőváltás elkerülhetetlené válik.

  • A jelenlegi könyvelője nem tudja tovább vállalni vállalkozásának könyvelését
  • Nem elegendő az aktuális könyvelési szolgáltatása
  • Megszakad a bizalmi viszony a könyvelővel
  • Bírságok sújtják a céget a könyvelő hibája miatt

Gyakori tévhit azonban az, hogy könyvelőváltás csak év végén lehetséges. Vannak olyan helyzetek, amikor a cég vezetője nem várhatja meg az év végét, azonnal lépnie kell.

A könyvelő kiválasztása alapján számos tulajdonságot mérlegelni kell. A Kontír Professional Kft könyvelő iroda garantálja az alábbi követelményeknek való megfelelést.

Szakképesített mérlegképes könyvelők

A könyvelés rendkívül felelősségteljes munka, ezért érdemes mindenképpen olyanra bíznia, aki szakképesítéssel is rendelkezik.

Adóbírság garancia

Minden könyvelő esetében van egy minimális kockázat a hibázásra. Ha olyan könyvelőt választ, aki felelősségbiztosítással rendelkezik, nem kell aggódni a bírságok kiszabása miatt a könyvelő hibázása esetén.

Könyvelési árak

Érdemes olyan könyvelő irodát választania, amely a vállalkozás mérete és egyedi igények alapján kalkulálja ki az Önnek megfelelő könyvelési díjat. Nem szabad azonban csak az árat figyelembe venni könyvelő választása esetén. Számos vállalkozás nem tud horribilis összeget fordítani vállalkozása könyveltetésére, azonban az olcsó könyvelés sokszor nem megbízható. Célszerű olyan könyvelőt választania, amely nem a legolcsóbb árakkal dolgozik, de nem is terheli meg túlzottan a vállalkozás pénztárcáját a könyvelési díj kifizetése.

Adótanácsadás

Az adótanácsadás nagyon fontos minden vállalkozás számára, hiszen jelentős összegeket is lehet sprórolni a vállalkozás a megfelelő adózási mód kiválasztásával és adókedvezmények felhasználásával. Sokkal hatékonyabb lehet az adótanácsadás, ha könyvelőjével tudja intézni, aki elég jól ismeri vállalkozását ahhoz, hogy megfelelő tanácsokat tudjon adni.

Bonyolult jogszabályok érthetően

A cégvezetők általában azért bíznak meg egy könyvelőt, mert nincs meg a kellő szakmai ismeretük a könyvelés elvégzéséhez. Ezért fontos, hogy könyvelőjével tudjanak közös nyelven kommunikálni. Egy jó könyvelő minden bonyolult jogszabályt érthetően el tud magyarázni.

Kommunikáció

Sokszor a folyamatos kommunikáció hiánya okozza a könyvelőváltást. Fontos, hogy könyvelője többféle elérhetőséggel is rendelkezzen, ne csak személyesen tudjanak kommunikálni (e-mail, telefon)

Időpontok betartása

Egy későn elküldött bevallás akár súlyos bírságokat is eredményezhet, ezért egy jó könyvelőnek mindig pontosan be kell tartania az időpontokat.

Szerződéskötés

Mielőtt bárkit is megbízna vállalkozása könyvelésével elengedhetetlen a szerződés megkötése, mely minden részletre kiterjed.