A kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választhatják egyéni vállalkozók, egyéni cégek, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok (Kkt.) és magánszemélyből álló betéti társaságok (Bt.). Nem minden KATÁ-s vállalkozás jogosult a tevékenysége szüneteltetésére, ezzel fontos tisztában lenni. KATÁ-s egyéni vállalkozások szüneteltetésére van törvényi lehetőség, és igen gyorsan és egyszerűen elvégezhető a folyamat. KATÁ-s cégek, gazdasági társaságok nem szüneteltethetik vállalkozásukat, de náluk is van lehetőség arra, hogy nehezebb időszakokban ne végezzenek gazdasági tevékenységet, így csökkentve a befizetendő adó mennyiségén.

KATÁ-s egyéni vállalkozás indítása Ügyfélkapu hozzáféréssel egyszerűen elintézhető, így a szüneteltetésére is hasonló módon van lehetőség. Ha az egyéni vállalkozó szeretne szünetet tartani, munkát vállalni, vagy vállalkozása csak bizonyos szezonokban hoz kellő bevételt, lehetősége van a vállalkozás szüneteltetésére. Ügyfélkapu hozzáféréssel a Webes Ügysegéden keresztül gyorsan és egyszerűen leadható a szüneteltetés bejelentése. A vállalkozás szünetelése a bejelentés másnapján lép életbe, melyről az Ügyfélkapura küldenek értesítést. KATÁ-s egyéni vállalkozás szünetelését érdemes hónap végén kérvényezni, ugyanis a vállalkozónak be kell fizetnie a tételes adó teljes összegét minden olyan hónapra, mely során akár egyetlen napot is aktív az egyéni vállalkozás. A tételes adó azon hónapokban spórolható meg, melyek egésze alatt szünetelt a vállalkozás.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése legalább 1 hónapra lehetséges, ennél rövidebb ideig, csak a koronavírus miatti veszélyhelyzet ideje alatt volt lehetőség. Korábban legfeljebb 2 évig lehetett szüneteltetni az egyéni vállalkozást, majd ha a vállalkozó nem kezdeményezte ez idő alatt az újraindítást vagy a megszüntetést, automatikusan törlésre került a vállalkozás. Idén azonban ez változott, 2021 július 1-től már 3 évre lehet szüneteltetni az egyéni vállalkozás működését az Egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló törvény 18. § (1) bekezdése alapján.

Főállású KATÁ-s egyéni vállalkozóként a vállalkozás szüneteltetésével megszűnik a társadalombiztosítás (TB), így azt a szünetelés ideje alatt a vállalkozónak magának kell befizetnie. Ha nem főállású egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását (tehát máshol rendelkezik minimum heti 36 órás munkaviszonnyal, nappali tagozatos tanuló, nyugdíjas stb.), akkor a TB más jogviszonyban befizetésre kerül a szünetelés ideje alatt is.

A KATA vállalkozások egy év alatt 12 millió forint bevételt szerezhetnek a fix adózási feltételek mellett. Az ezen felüli összeg után 40%-os plusz adót kell fizetniük. Ha KATÁ-s egyéni vállalkozás szünetelteti a tevékenységét az éves 12 milliós értékhatár is a szüneteltetés arányában csökken, mely átlagosan 1 millió forintos havi határt jelent. Tehát, ha egy KATÁ-s egyéni vállalkozás 5 hónapig szünetel, akkor az általa (plusz adó nélkül) elérhető értékhatár csak 7 millió forint.

Egyéni vállalkozás szüneteltetését a Webes Ügysegéden való bejelentést követő 15 napon belül be kell jelenteni az Önkormányzatnál is. A szünetelés ideje alatt az egyéni vállalkozó nem végezhet tevékenységet, nem állíthat ki számlát, nem szerezhet a vállalkozáshoz kötődő új jogosultságokat és nem vállalhat új kötelezettségeket. Ezen kívül még az iparűzési adót (IPA) is szükséges befizetni a szünetelés megkezdését követő hónap 15. napjáig azon vállalkozásoknak, akik KATÁ-s vállalkozóként egyszerűsített IPÁ-t fizetnek.

KATÁ-s cég, köztük KATÁ-s Bt. szüneteltetése nem lehetséges, hiszen törvényileg erre nincsen lehetőség. Vannak azonban olyan műveletek, melyekkel a jogszabályoknak megfelelően csökkenthetőek a vállalkozás adóterhei. A cég ilyenkor elérhető, de nem végez gazdasági tevékenységet, ez az úgy nevezett alvó cég. Az alvó cég nem hagyható annyira magára mint a szüneteltetett egyéni vállalkozás, hiszen legalább az ügyvezetőnek és a könyvelőnek továbbra is van feladata. Ha a cég egyáltalán nem végez gazdasági tevékenységet, akkor is szükséges elkészíteni és beadni a nullás bevallást. A KATÁ-s Bt. jellemzője, hogy minimum egy kisadózó tagot be kell jelenteni, aki után a gazdasági tevékenység szünetelése alatt is meg kell fizetni a járulékokat és adókat, mely a KATA szabályai szerint kiváltható egyetlen tétellel. Cégek tevékenységének szüneteltetése esetén a fizetendő járulékokat és adókat befolyásolja továbbá az is, hogy a többi munkavállaló, vezető tisztségviselő megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban látja-e el a feladatát és a szünetelés ideje alatt fizetett vagy fizetés nélküli szabadságon vannak-e.

KATA vállalkozás, főleg KATÁ-s cég tevékenységének szüneteltetéséhez mindenképp érdemes könyvelővel egyeztetni. Partnercégünk, a Kontír Professional Kft. megbízható könyvelési és adótanácsadói szolgáltatással nyújt segítséget vállalkozás szüneteltetésében és alvó cégek könyvelésében.

Forrás: nav.gov.hu