A kézzel kiállított számlák esetében a számla kiállítását követő 5 naptári napon belül kell rögzíteni a számla adatait egy erre a célra létrehozott weboldalon. Ha a kézzel kiállított számla 500.000 Ft-ot meghaladó összegű áfát tartalmaz, akkor a számlakibocsájtást követő napig teljesíteni kell az adatszolgáltatást.

Számlázó program használata során azonban sokkal egyszerűbb a helyzet, hiszen ezekkel szemben elvárás lesz, hogy emberi beavatkozás nélkül képesek legyenek az online adatszolgáltatásra. Ajánlatott a kézi számlázásról egy program használatára áttérni, mivel ezzel megspórolja az adminisztratív munkát és biztosan nem marad el egyetlen számla bejelentése sem. Mindenképpen ellenőrizze, hogy a jelenleg használt számlázó programja meg fog-e felelni a törvényi előírásoknak!

Az online számla adatszolgáltatáshoz szükséges egy regisztráció elvégzése a NAV online felületén, melynek jelenleg egy teszt környezete érhető el itt https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/

Az adózónak, az adózó törvényes képviselőjének vagy állandó meghatalmazottjának a saját ügyfélkapujával kell végrehajtania a regisztrációt.

Az adatszolgáltatásban való változás a NAV számára akár évi 50 ezermilliárd forintnyi számlaadatot tesz láthatóvá, melyek elemzésével a csalárd, fiktív cégek működése hamar kiszűrhető.