Mit jelent az újrakönyvelés és miért van rá szükség?

Az újrakönyvelés akkor javasolt, ha jelentős mennyiségű hiba van a könyvelésben, azaz nehezebb lenne visszakeresni a hibákat, majd kijavítani őket, mint újrakönyvelni a tárgyidőszakot. Az, hogy a valós adatokat tükrözze a könyvelés saját üzletvitelünk és a hivatalos szervek szempontjából is lényeges, így, ha tudomásunkra jut valamilyen eltérés, mielőbb érdemes kijavítani.

Milyen hibák esetén célszerű újrakönyvelést kérni?

Ismétlődő, nehezen visszakereshető, következetlen hibák esetében érdemes elgondolkodnunk az újrakönyvelésen. Ezek a hibák gyakran abból fakadnak, hogy az elején nem vesz észre egy tévedést a könyvelő, ami hibák sorát vonja maga után. Netán ugyanabba a hibába esik újra és újra.

Ha nem elég precíz könyvelőre bízzuk számviteli nyilvántartásunkat, akkor előfordulhat efféle kellemetlenség. Ha több melléfogása is van az adott könyvelőnek, és úgy érezzük nem bíznánk rá a javítást, akkor célszerű könyvelőváltást eszközölni. Az újrakönyvelést általában az új könyvelő végzi. Ha az egész évet újrakönyveljük, akkor kvázi tiszta lappal indulunk, azaz sokkal könnyebben elkészíthető a helyes kimutatás, mintha a hibák után kutatnánk.

Mikor végezhető újrakönyvelés?

Abban az esetben gond nélkül elvégezhetjük az újrakönyvelést, ha az adott év könyvelése még nincs lezárva, tehát még nem került benyújtásra az éves beszámoló. Ebben az esetben még időben észrevettük a hibát és cselekedtünk – az új bevallás már helyes adatokat fog tartalmazni.

Ha egy lezárt évről derül ki, hogy hibákat tartalmaz a kimutatás, akkor kissé nehezebb dolgunk van. A hivatalos szervek felé benyújtott beszámolót utólag már nem változtathatjuk meg, azonban a tárgyévben elszámolhatjuk – kijavíthatjuk az előző év könyvelésének hibáit. Ebben az esetben saját magunk számára érdemes újrakönyveltetnünk az előző évet, hogy átlássuk a mulasztást, és képesek legyünk a tárgyév könyvelésében korrigálni.

Milyen célból érdemes újrakönyvelést választani?

A hibás könyvelés utáni korrekt beszámoló elkészítése céljából javasolt újrakönyvelést választani. Emellett abban az esetben is ajánlott, ha a könyvvizsgáló visszautasítja a véleménynyilvánítást – a szükséges adatok és információk hiányából kifolyólag. Továbbá, ha adóellenőrzésre vagy a cég eladására kerül sor, az újrakönyvelés ellenőrzésként szolgál.

Ha nem bízik meg könyvelőjében, esetleg többször is előfordult figyelmetlenség a részéről, akkor kérjen újrakönyvelést, vagy akár könyvelőváltást! A precíz könyvelés elengedhetetlen az üzleti életben – ellenkező esetben kár is érheti. Ha kétségei támadtak, bátran kérjen újrakönyvelést! Szakértő kollégáink, körültekintő könyvelési szolgáltatást nyújtanak, hogy emiatt ne kelljen aggódnia.