Az új adócsomag többek között azért javasolja az EVA megszüntetését, mivel a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) és a kisvállalati adó (KIVA) bevezetése óta az EVA szerint adózók száma folyamatosan csökken. Az EVA 2003-ban került bevezetésre a kormány akkori kis- és középvállalkozások támogatását célzó intézkedéseinek keretén belül, hogy alacsony adóterhelést és egyszerű adminisztrációt biztosítsanak a vállalkozóknak. Az EVA adózási formában azok a cégek, akiknek a jövedelmük évi 30 millió forint alá esett, elég volt a bevételük 37%-át leadózniuk, és ezzel mentesültek az általános forgalmi adó, jövedelemadó és társasági adó befizetésének kötelezettsége alól.2006-ban volt a legnépszerűbb az EVA, ekkor 99 000 vállalkozás választotta ezt az adózási formát, idén azonban a számuk lecsökkent körülbelül 18 000-re. Az EVA gyengülésével párhuzamosan pedig látható, hogyan erősödtek az egyéb adózási nemek: több mint 350 000 vállalkozás részesíti előnyben a KATA-t, és 41 000 pedig a KIVA-t.

Legkésőbb december végéig van rá lehetőség, hogy a cégvezetők eldöntsék, hogy mire váltanak, ha megszűnik az EVA adózási forma. A megfelelő döntéshez segítséget nyújt a tárca honlapján megtalálható EVA kalkulátor és döntési segédlet, illetve a Kontír Professional Kft. könyvelői is vállalnak az adott kérdéskörben tanácsadást, hogy a vállalkozások jövőre a legkedvezőbb adófizetési feltételeket válasszák. Az EVA-ból való kilépésről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé bejelentést kell tenni, illetve nyilatkozni az új adózási formáról. Amennyiben valamelyik vállalkozás elmulasztja az előbb említett folyamat elvégzését, akkor egyéni vállalkozás esetén automatikusan személyi jövedelemadót, társas vállalkozás esetén pedig társasági adót kell majd következő évben fizetnie.

Az EVA-ról való váltáskor kötelező egy záró beszámoló készítése, amellyel helyettesíthető a jövő év februárjában vagy májusában esedékes bevallás leadása, így jövőre már nem lesz semmi feladatunk ezzel és az egyszerűsített vállalkozói adó már történelem lesz.

Forrás: hvg.hu, vg.hu, ado.hu, adozona.hu, mfor.hu